• Ποιοι ειμαστε

    Γνωρίστε το μελισσουργό μας. Εργαζόμαστε με μεράκι, οργάνωση, αγάπη και προσήλωση στην φροντίδα του μελισσούλη καθημερινά.

  • Αγνο μελι

    Το γλυκαντικό της φύσης. Είναι αντιοξειδωτικό με αντιβακτηριδιακή δράση και θεραπευτικές ιδιότητες. Αγνό ώστε να διατηρείται στους αιώνες. Το ιδανικότερο Superfood

  • Ελληνικα ποιοτικα προιοντα μελισσοκομιας

    Μέλι θυμαρίσιο έξτρα αρωματικό, μέλι ανθέων χρυσαφένιο και υγειινό, μέλι πορτοκαλιάς με ιδιαίτερη γεύση και φυσικό αγνό και παρθένο μέλι ελάτου.

Είναι ακριβό το μέλι ή μήπως είναι ακριβή η ζάχαρη;

 Η κρυστάλλωση και η σύγκριση με γλυκαντικές ουσίες

Αρχικά να εξηγήσουμε τι είναι κρυστάλλωση η οποία είναι μια απόλυτα φυσιολογική ιδιότητα και εξέλιξη του κύκλου ζωής του μελιού, χωρίς να άλλαζει η θρεπτική του αξία παρά μόνο η μορφή του. Όλα τα μέλια ζαχαρώνουν όπως λέμε εκτός από τα Πεύκου και Έλατου. Πολλές φορές η διαδικασία αυτή του κρυσταλλώματος μας φανερώνει πως έχουμε ένα καλό μέλι που έχουν τηρηθεί οι σωστές ακολουθίες για την εξαγωγή του και δεν ανακατεύτηκε το μέλι σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να χάσει τις ιδιότητές του και να μην κρυσταλλώνει στο μέλλον αλλά να χάσει και θρεπτική αξία. Εάν θέλουμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του σύσταση μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μπεν μαρί με χρήση θερμόμετρου για να μην ξεπεράσουμε τους 35 βαθμούς κελσίου με μια ήπια ανάδευση έως ότου έρθει στην υφή που μας ικανοποιεί.

— Γιατί μέλι και όχι ζάχαρη;

Το μέλι και η ζάχαρη αλλά και άλλες γλυκαντικές ουσίες χρησιμοποιούνται για να γλυκαίνουν τη διατροφή μας, όμως διαφέρουν αρκετά ως προς τη σύνθεση αλλά και τις ιδιότητές τους.

Η ζάχαρη και διάφορα παράγωγά της είναι προϊόντα που προέρχεται από χημική επεξεργασία και ενοχοποιούνται για τις επιπτώσεις τους στον οργανισμό. Η σύσταση της ζάχαρης αποτελείται αποκλειστικά από ζακχαρόζη. Η ζάχαρη κατηγορείται σαν κλέφτης βιταμινών από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Το μέλι είναι μια φυσική και γλυκιά ουσία. Το παράγουν οι μέλισσες από το εκλεκτό νέκταρ των φυτών και εκκρίσεις από τα ζωντανά τους μέρη, τελώντας μια εκπληκτική διαδικασία. Το μέλι περιέχει πάνω από 180 διαφορετικές ευεργετικές ουσίες, τέλεια διασυνδεδεμένες μεταξύ τους με τρόπο μοναδικό. Σε αυτό οφείλεται ότι δεν έχει καταφέρει η βιομηχανία να φτιάξει τεχνητό μέλι. Το μέλι αποτελείται μεταξύ άλλων από ανόργανα στοιχεία, τα ιχνοστοιχεία, είναι καλή πηγή αντιοξειδωτικών, με εξαιρετική θρεπτική σημασία που αποτελούν φυσικά superfoods για τον μεταβολισμό, αφού είναι και συστατικά στον ανθρώπινο σκελετό και τα ανθρώπινα κύτταρα, κυκλοφορούν σε ενζυμικά συστήματα και αποτελούν ρυθμιστή της οξύτητας στο στομάχι. Το μέλι είναι γνωστό για τις αντισηπτικές του ιδιότητες, είναι φυσικό τονωτικό και συντελεί στην εύρυθμη λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ακόμα το μέλι βοηθά τη καλή λειτουργία των ενδοκρινών αδένων, θωρακίζει και προστατεύει από τις αλλεργίες τον οργανισμό και είναι καταπραϋντικό και δυναμωτικό.

Η θρεπτική τους σύγκριση σαν γλυκαντικές ουσίες φέρνει το μέλι στην πρώτη θέση με μεγάλη απόσταση από τις επόμενες καθώς ουσίες σαν τη ζάχαρη ουσιαστικά είναι επιζήμιες για την υγεία μας ενώ το μέλι και τα παράγωγα του μελισσιού είναι ευεργετικά για την υγεία μας.

Πολλοί βέβαια ίσως σκέπτονται την τιμή. Φαινομενικά η ζάχαρη σαν τιμή κιλού είναι πάντα φθηνότερη. Είναι όμως; Όταν συνυπολογίσει κανείς τις ποσότητες που λαμβάνει από ζάχαρη και παράγωγα για να κορεστεί από γλυκό, αντιλαμβάνεται ότι είναι πολύ μεγαλύτερες από την ημερήσια ποσότητα που χρειάζεται σε μέλι. Επιπλέον οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις της πρόσληψης ζάχαρης στην υγεία μας εκτός από βλαβερές είναι και κοστοβόρες.

Τελικά ποιο είναι το τίμημα της ζάχαρης;