Αναρωτιέσαι αν το βαζάκι που προμηθεύτηκες περιέχει γνήσιο μέλι ή νοθευμένο;
Αγνό μέλι vs νοθευμένο
Το μέλι λόγω της διαδικασίας παραγωγής αλλά και της θρεπτικής του αξίας κρατάει την τιμή του, ειδικά οι δυσεύρετες ποικιλίες. Κάποιοι ανήθικα στο βωμό του χρήματος νοθεύουν το μέλι με φτηνές χημικές γλυκαντικές ουσίες. Ίσως να μην είναι πολύ εύκολο κάποιος εκτός του χώρου να αντιληφθεί τη διαφορά, όμως παρακάτω θα δούμε μερικές περιπτώσεις που μας βοηθούν να διακρίνουμε το αγνό μελάκι:
- Κάθε τύπος μελιού χαρακτηρίζεται από συγκεκριμένο χρώμα, υφή και άρωμα. Όταν αυτά δεν συνάδουν πρέπει να προβληματιστούμε και να το ψάξουμε περεταίρω.
- Με ένα κουτάλι μπορούμε να διακρίνουμε τη γνησιότητα κάνοντας ένα απλό τεστ. Βουτάμε το κουτάλι στο μέλι (σε θερμοκρασία περιβάλλοντος και χωρίς κρυστάλλωση) και το σηκώνουμε περίπου 50 εκατοστά ώστε να τρέξει μέσα στο βάζο και να είναι λεπτόρευστο. Παρατηρούμε τη γραμμή και περιμένουμε να αδειάσει το κουτάλι. Σε ένα αγνό μέλι θέλουμε η γραμμή αυτή να είναι συνεχόμενη χωρίς να διακόπτεται.
- Μπορούμε να μετρήσουμε την υγρασία του μελιού το οποίο κανονικά δεν πρέπει να έχει καθόλου. Αυτό το πετυχαίνουμε βουτώντας και ανάβοντας ένα φυτίλι μέσα στο μέλι. Αν καίγεται το μέλι μας δεν έχει υγρασία και είναι ανόθευτο. Αν δεν καίγεται δεν είναι αγνό.
- Οταν στη πάροδο του χρόνου το μέλι κρυσταλλώνει (εκτός του έλατου και πεύκου) μας δείχνει έχουμε ένα καλό μέλι που έχουν τηρηθεί οι σωστές ακολουθίες για την εξαγωγή του και δεν ανακατεύτηκε το μέλι σε υψηλή θερμοκρασία ώστε να χάσει τις ιδιότητές του και να μην κρυσταλλώνει στο μέλλον αλλά να χάσει και θρεπτική αξία. Εάν θέλουμε να επαναφέρουμε το μέλι στην αρχική του σύσταση μπορούμε να ακολουθήσουμε τη διαδικασία μπεν μαρί με χρήση θερμόμετρου για να μην ξεπεράσουμε τους 35 βαθμούς κελσίου με μια ήπια ανάδευση έως ότου έρθει στην υφή που μας ικανοποιεί.